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Dear Mr Orchard

I refer to your letter dated 18 November 2005, previously acknowledged, in which you
provided comments and documents to assist in the ACCC’s investigation of a complaint by
the Australian Peak Shippers Association (APSA).

APSA’s complaint was that the members of the Australia to Europe Liner Association (in this
letter and Annexures, ‘AELA”) had contravened section 10.41 of the Trade Practices Act
1974 (the Act) in relation to negotiations on the increase in outward Origin Terminal
Handling Charges (OTHCs) that took effect on 28 July 2005. You indicated in your letter
that it was AELA’s understanding that the ACCC is making particular reference in its
investigation to s 10.41(1)(b) of the Act.

The ACCC has been reviewing the terms of APSA’s letter of complaint, the information
provided with your letters of 18 November 2005 and 30 November 2005, and copies of
correspondence between AELA and APSA provided to the ACCC by APSA. The ACCC has

identified a number of issues on which it seeks clarification to assist it in preparing its final
report of the investigation.

It appears to the ACCC that some of those issues in relation to OTHCs may fall for
consideration under one or more provisions of s 10.41, that is, under ss 10.41(1)(a),
10.41(1)(b) or 10.41(2) of the Act. In the interests of providing to the Minister a final report
that addresses all issues in dispute between APSA and AELA in relation to OTHCs, the
ACCC is minded to deal in its final report with issues, not already dealt with in the draft
report, arising from its review of correspondence, inquiries in the investigation and
forthcoming submissions.

The ACCC invites your comments and invites you to respond to the issues and numbered
questions set out in Annexure 1 to this letter, either as part of AELA’s submission in response



to the draft report or separately. If responding separately, your reply by Monday,
13 February 2006 would be appreciated.

The ACCC received from a media service a copy of the Lloyds List Daily Commercial News
article dated 6 January 2006 and a Shipping Australia Limited media release dated 10 January
2006, both of which indicated that the AELA conference agreement was to be dissolved with
effect from 14 March 2006.

To assist the Minister to make a fully-informed decision as to whether or not the Minister
should give a direction under s 10.44(1) of the Act, the ACCC is minded to address in its
final report the dissolution of the conference agreement and any implications that that may
have for the Minister’s decision. You will find set out in Annexure 2 to this letter some
additional numbered questions to confirm the accuracy of the above media reports, and to
assist the ACCC to identify the agreement(s) that is relevant to AELA’s negotiations with
APSA in 2005 in relation to OTHCs. Iinvite you to reply in conjunction with your response
to the ACCC'’s draft report or by Monday, 13 February 2006.

Public register and confidentiality of information provided by AELA

In your letter dated 18 November 2005, confirmed by your letter of 30 November 2005, you
requested that the terminal services contracts dated 1 January 2003 and 1 January 2005 be
kept strictly confidential. Subject to its obligations at law, the ACCC is committed to
preserving the confidentiality of information imparted to it in confidence.

Would you please identify any parts of AELA’s correspondence with the ACCC to date that
AELA requests the ACCC, pursuant to s 10.88 of the Act, to exclude from the public register

of the investigation required by s 10.13 of the Act. In your reply, please address the criteria
in s 10.88(2) of the Act.

The ACCC also seeks AELA’s agreement to identify in its final report the parties to the 2005
and 2003 contracts and the commencement and termination dates of those contracts; and to
state that the 2005 contract provides for the members of the ANZ Alliance Service to
coordinate such matters as the Berthing Window Plan, provision of sailing schedules and
arranging for the delivery of cargo to the Berth, if those matters still appear to the ACCC to

be relevant to the investigation following consideration by the ACCC of further information
in the investigation.



The ACCC will provide to AELA for any response, before the ACCC’s final report is
completed, copies of documents from other sources as they are placed on the ACCC’s public
register of the investigation.

Yours sincerely,

Director — Rail and Waterfront
Transport and Prices Oversight
Australian Competition and Consumer Commission



Annexure 1 to letter dated 31 January 2006
from ACCC to AELA

Consideration of matters raised by shipper body in negotiations and
notification of change in negotiable shipping arrangements

Paragraph 10.41(1)(a) of the Act obliges the parties to a registered conference agreement to
take part in negotiations with a relevant designated shipper body in relation to negotiable
shipping arrangements (including any provisions of the agreement that affect those
arrangements) whenever reasonably requested by the shipper body, and to consider the
matters raised, and representations made, by the shipper body.

Sub-section 10.41(2) of the Act obliges the parties to a registered conference agreement to
give each relevant designated shipper body at least 30 days’ notice of any change in
negotiable shipping arrangements unless the shipper body agrees to a lesser period of notice
for the change.

1. When did AELA’s negotiations with APSA on the increase in OTHCs that came into
effect on 28 July 2005 start?

2. When did the negotiations terminate?

3. When did AELA first give APSA notice of the change in OTHCs that was to come
into effect on 28 July 2005?

4. At the time AELA notified APSA of the change in OTHCs that was to come into
effect on 28 July 2005, had APSA agreed with the member lines of AELA to a lesser
period of notice for a change in negotiable shipping arrangements including OTHCs
than the minimum period of 30 days provided by s 10.41(2)?

5. When did APSA first notify AELA that it wished to negotiate on the change in
OTHCs?

6. Did the members of AELA consider APSA’s request, in its fax of 14 July 2005, to
sight the then current and previous stevedoring contracts of the members of AELA,
before the increases in OTHCs notified to APSA came into effect? Please provide
particulars of the lines’ consideration of APSA’s request.

7. Were the terms of AELA’s faxed reply to APSA dated 22 July 2005, which, amongst
other things, declined to permit APSA to sight the stevedoring contracts on grounds of
commercial confidentiality:

(a) approved by the member lines of AELA before it was sent; or

(b)  consistent with instructions of the AELA member lines?



8. Did the AELA member lines consider APSA’s request of 14 July 2005 to sight the
stevedoring contracts on any other occasions?

0. From the copy of the Agreement for Provision of Terminal Services at Brisbane,
Sydney, Melbourne and Fremantle dated 1 January 2005, forwarded with your letter
dated 18 November 2005 (the ‘2005 Terminal Services Agreement’), it appears to the
ACCC that Consortium Hispania Lines is not a party to that agreement.

What consideration did Consortium Hispania Lines give to providing APSA with
particulars of:

(a) its own terminal services arrangements in Australia; and

(b) the terminal services arrangements of the members of the ANZ Alliance
Service?

Availability of ‘reasonably necessary’ information

Paragraph 10.41(1)(b) of the Act obliges the parties to a registered conference agreement, if
the shipper body requests the parties to make available for the purposes of the negotiations
and itself makes available for those purposes any such information requested by the parties —
to make the information available to the shipper body.



14.

15,

The Shipping Australia Limited media release dated 10 January 2006 states in part:

The ACCC does point out that one of the challenges for the industry is to find ways of
dealing with the possible effects of sharing information which is commercial in
confidence whilst ensuring that Part X remains functional and members of AELA are
happy to pursue that course in the future but that does not support a conclusion that
Section 10.41 has been breached to date.

The media release aiso states:

They [the members of the AELA] accept the point made by the ACCC that the use of
confidentiality agreements between members and APSA could be a way forward for the
future.

In the light of the foreshadowed termination of the conference Agreement referred to

in the Shipping Australia media release, through what avenues would members of the
AELA pursue the use of confidentiality agreements with relevant designated shipper

bodies in the negotiation of negotiable shipping arrangements?

AELA’s extracts from the notes of the meeting with APSA dated 15 September 2005
include the following point:

APSA went on to inform AELA that some shippers were to meet with a stevedore the
following week to explore the possibility of negotiating their own terminal charges direct
with stevedores, thus avoiding the OTHCs applied by lines.

In a submission dated 12 January 2006 on the ACCC’s public register in relation to
another matter [application No 30242 for authorisation by the Container Logistics
Action Group (CLAG)], APSA referred to CLAG’s proposal to negotiate with P&O
Ports and Patrick Stevedores at Port Botany. APSA also referred to APSA’s Part X
complaint that AELA had stated that it was unable to provide details of its stevedoring
agreement with P&O Ports because of confidentiality. APSA stated:

APSA is also considering applying for authorisation so that it can deal with P&O Ports
and Patrick Stevedoring in Melbourne.

The ACCC invites AELA to put its views as to whether and how confidentiality
agreements for the purposes of s 10.41 negotiations might accommodate direct

negotiations by shipper representatives with stevedores of the kind signalled by
APSA. :



